Boğaziçi Üniversitesi QS Sürdürülebilirlik 2024 Sıralaması’nda yaklaşık 300 sıra yükseldi

Boğaziçi Üniversitesi QS Sürdürülebilirlik 2024 Sıralaması’nda yaklaşık 300 sıra yükseldi

 

Boğaziçi Üniversitesi QS Dünya Üniversiteleri Sürdürülebilirlik Sıralaması 2024’te geçen yıla göre yaklaşık 300 sıra ilerleyerek 335’inci sıraya yerleşti. Boğaziçi Üniversitesi Asya’da 59, Türkiye’de ise üçüncü sırada temsil edildi. Üniversitelerin sosyal ve çevresel sürdürülebilirlikte güncel performanslarının analiz edildiği sıralamada ilk sıradaysa Kanada’dan Toronto Üniversitesi yer aldı.

 

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, dünyadan 1.400 üniversiteyi sürdürülebilirlikte “çevresel etki”, “sosyal etki” ve “yönetişim” olarak tanımlanan üç kritere göre değerlendirdi. Buna göre Boğaziçi Üniversitesi geçen sene yer aldığı 601’inci sıradan 335’inciliğe yükselirken, Türkiye’de listeye girmeyi başaran 24 yükseköğretim kurumu arasındaysa yedi sıra kazanarak üçüncü oldu.

 

EN YÜKSEK PUAN “SOSYAL ETKİ”DE

Boğaziçi Üniversitesi sıralama kapsamında değerlendirilen kriterler arasında en yüksek puanı 72.9 puanla “sosyal etki”de elde etti. Bunu “yönetişim” 65, “çevresel etki” ise 57.5 puanla takip etti. “Sosyal etki” kriterinde kurumun topluma sürdürülebilirlik alanında yaptığı katkılar, verdiği eğitimin etkisi ile bu alanda kurduğu iş birlikleri değerlendirildi. “Çevresel etki” de üniversitelerin çevresel sürdürülebilir yönelik eğitimleri, çevre araştırmaları ile kurumun çevresel sürdürülebilir stratejileri dikkate alınırken, “yönetişim” kriterinde ise yükseköğretim kurumlarının mali şeffaflık, açık karar alma ile öğrenci temsili gibi açılardan performansı analiz edildi.

 

“BU YILKİ SIRALAMA SONUÇLARI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARIMIZIN ETKİSİ GÖSTERİYOR”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci sıralamada yükselen performansı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Boğaziçi Üniversitesi’nin öğrenci ve bilim insanlarıyla sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik için yapılan çalışmalarda Türkiye’de öncü olduğu vurgulayarak şunları söyledi:

 

“Üniversitemizde devam eden sürdürülebilirlik çalışmalarının yanı sıra UN SDSN (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı) Türkiye’de de faaliyetlerimize devam ediyoruz. UN SDSN Türkiye Başkanı olarak ben ve UN SDSN Türkiye Direktörü olarak Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne yönelik çalışmalarında rol alıyor. Yönetim olarak biz ve bu alanda çalışan bilim insanlarımız üniversitemiz, ülkemiz ve dünyamıza katkı sunmak için çalışıyoruz. Daha yaşanabilir bir çevre ve daha müreffeh bir toplum olma yolunda üniversitelerimize öncü olma rolünün düştüğüne inanıyoruz. Bu yıl QS’in yükseköğretim kurumlarımın sürdürülebilirlik performansını değerlendirdiği bu sıralamada 300 sıra yükselmek, bu alandaki atılımımızın etki ve görünürlüğünü ispatlaması açısından ayrı bir öneme sahip.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir